
Aquesta és una de les conclusions de l’”Estudi epidemiològic sobre soledat no desitjada i aïllament social en majors de 65 anys” realitzat per la infermera d’AIFiCC, Àngela González García i que es presenta a la 10ena Jornada de Residents en Infermeria Familiar i Comunitària de l’AIFiCC que es fa el proper dimecres 7 de setembre.
Resultats
Van participar 309 subjectes d’una Àrea Bàsica de Salut (ABS) urbana, amb una edat mitjana de 76 anys. El 64,7% van ser dones, el 55% estaven casats, el 65,8% tenien baix nivell d’estudis i el 68,1% vivien acompanyats.
Un 14.2% viuen en una solitud no desitjada, i s’associa significativament amb ser dona, d’edat avançada, vídua, amb baix nivell d’estudis, i presentar alteracions a la marxa.
Un 7,4% de la mostra total pateix aïllament social que s’associa significativament amb l’edat avançada, ser vidu i presentar alteracions en la marxa.
Igualment, el 25% del total de participants presenta un risc moderat-alt d’aïllament social.
“Aquests resultats” explica Angela González infermera d’AIFiCC “confirmen que el perfil de la població en situació d’aïllament social i solitud es correlaciona amb ser dona, estar vidu i presentar alteracions de la marxa com a elements fonamentals. En aquest sentit, el coneixement d’aquesta l’epidemiologia de la soledat i l’aïllament social ha de ser essencial per a la planificació de serveis i el disseny d’intervencions que s’adaptin al nostre context, per tal de disminuir les conseqüències que tenen sobre la morbimortalitat”.
Metodologia
Estudi descriptiu transversal. La població d’estudi van ser les persones de 65 anys o més
que pertanyien a un ABS excloent-ne aquelles amb diagnòstic de demència o deteriorament
cognitiu i els institucionalitzats.
Complien criteris d’inclusió 4.405 subjectes, per al càlcul mostral es va haver de contactar amb més de 300 individus, finalment es va contactar amb 409 dels quals, al final, van contestar els 309 de la mostra final. Tant la captació com l’entrevista es va fer a través de trucada telefònica.
Es va elaborar un quadern de recollida de dades on es van incloure variables sociodemogràfiques, el grup de morbiditat ajustada (GMA) i el consum de psicofàrmacs (base dades ECAP). Per mesurar la solitud no desitjada es va utilitzar l’escala UCLA3-items i per l’aïllament social l’escala Xarxa Social de Lubben.