
El treball Una campanya de sms en adolescents de 15-18 anys pot ajudar augmentar les seves cobertures vacunal en vacunació meningocòcica ?¹ ha posat de relleu que l’ús de l’SMS ha incrementat en un any un 59.56% la vacunació per meningococ en adolescents entre 15 i 18 anys. “Aquesta eina comunicativa ha permès millorar la cobertura vacunal d’aquest grup tot i la Covid augmentant la cobertura que està per sobre del territori, alhora és una mesura cost-efectiva i es tracta d’una experiència amb possibilitat de replicar a la resta del territori” expliquen les seves autores.
El treball
La població assignada el 2020 a les 7 ABS² és de 4.372 adolescents de 15 a 18 anys. Aquell any, el nombre de vacunats amb una dosi de vacuna meningocòccica era del 0,98% i un any més tard (2021) en que es va publicar una nota informativa sobre la implementació del nou calendari de vacunacions a Catalunya, la cobertura en aquesta població va ser del 7,33%, de les més baixes del territori.
La baixa cobertura vacunal va ser el motiu perquè es poses en marxa una acció comunicativa pro activa a través de l’enviament d’SMS als joves, en un procés que, segons les autores, infermeres de l’AIFiCC i de Badalona Serveis Assistencials, “ha mantingut la confidencialitat de les dades dels pacients, ja que els professionals no assistencials només disposaven del CIP del pacient i numero de telèfon per enviar l’ SMS”.
En aquest SMS s’informava al jove que era candidat a la vacunació de meningococ seguint el calendari actualitzat de vacunes i se l’engrescava a demanar hora per la web amb la seva infermera per la vacunació.
“L’ús dels SMS ha sigut una eina efectiva en l’estratègia d’augmentar cobertures vacunals i de captació d’aquests adolescents. Això ho demostra que de febrer del 2021 a febrer 2022 s’ha incrementat quasi en un 60% el nombre de joves vacunats. De fet, la cobertura vacunal ha arribat al 66,85% dels joves, el que suposa entre un 28-30% més de cobertura que a la resta del nostre territori” expliquen les infermeres autores del treball.
Aquesta acció pro activa permet planificar millor els fluxos de demanda i l’estoc de vacunes disponibles i resulta més econòmica, ja que hi ha una diferència entre el cost d’una trucada i l’enviament d’SMS, de fet, segons les autores de l’estudi, l’estalvi ha estat al voltant dels 6.702.47 euros.
A més, segons les infermeres investigadores de l’AIFiCC, “l’ús dels SMS suposa una captació que no genera desigualtats ja que els/les usuàries que no disposen de telèfon a la Història Clínica i que no van poder rebre un SMS per manca de dades representa només un 5,2% dels candidats” i expliquen que “el punt innovador d’aquesta iniciativa és incorporar els SMS com a mitjà de comunicació amb una franja edat que no té limitacions amb l’ús d’aquesta via de comunicació”. A mes, la iniciativa dels SMS és totalment reproduïble en qualsevol ABS i aporta un clar benefici pels professionals i, en concret, per infermeria donat que suposa una reducció d’hores dedicades per fer la captació, que no resultava gratificant com a professional assistencial.
Les infermeres de l’AIFiCC també destaquen que “un efecte col·lateral és que s’ha augmentat el contacte d’aquesta població no molt freqüentadora amb la seva infermera i s’ha disposat d’una oportunitat per poder fer prevenció i promoció de salut de forma oportunista” i conclouen “existeix un benefici directe per aquests usuaris/es adolescents que han rebut un avís directe i això ha augmentat l’oportunitat de poder rebre una vacuna inclosa i finançada en el calendari vacunal de Catalunya”.
¹Autores: Moral Ramirez E( ABS9 Apenins Montigalà. Badalona), Arco Rodriguez S ( ABS 3 Progrés Raval .Badalona), Català Coll J ( ABS 12 Morera Pomar.Badalona), Sabariego Manjon MJ ( ABS 15 Montgat- Tiana. Badalona), Susanna Martinez Galvez ( ABS 1 Marti Julià.Badalona) Badalona Serveis Assistencials
² ABS Montgat Tiana. Montgat ABS Marti Julià. Badalona ABS Morera. Badalona ABS Nova Lloreda . Badalona ABS Nova Lloreda 10. Badalona ABS Apenins Montigalà. Badalona ABS Progrès. Badalona