
La metgessa i membre del grup de Salut Digital de la CAMFiC, Anna Escalé explica la necessitat que l’atenció primària estigui present en els estudis que validen les eines d’Intel·ligència artificial (IA) “son eines que farem servir a les consultes d’atenció primària i, per tant, és imprescindible que es compti amb el nostre criteri. Cal la implicació de l’atenció primària des de l’inici en el desenvolupament d’algoritmes per ajudar que esdevinguin eines realment útils en la pràctica clínica”.
A més, des de CAMFiC demanen que la recerca en Intel·ligència Artificial aplicada a la salut es faci en grups interdisciplinaris que englobin professionals sanitaris i tècnics enginyers.
La implementació de la Intel·ligència Artificial a les consultes del primer nivell assistencial ja s’està produint, tot i que, encara de forma molt incipient. Malgrat això, Anna Escalé, metgessa i membre del grup de Salut Digital de la CAMFiC assegura que “no podem donar l’esquena a l’evolució ni a la implementació de les noves tecnologies en les nostres consultes, perquè, entre d’altres coses, ens permetran avançar cap a una medicina més personalitzada i individualitzada” i afegeix “per exemple, l’ús de models predictius, ens podran ajudar a individualitzar els cribratges, també veure les mesures de reforç a l’adherència terapèutica, i on realment ja estan força desenvolupats i ens poden servir d’ajuda com a eina de suport diagnòstic a les consultes, és en la anàlisis d’imatges com les radiografies, les imatges dermatològiques o els electrocardiogrames, entre d’altres”
La incorporació de la IA ha de garantir una major efectivitat i eficàcia en la resolució de les consultes, però “està clar que no ens substituirà. Ens ajudarà, som una especialitat que ho engloba tot, però alhora som els professionals els qui coneixem l’entorn del pacient, els seus antecedents i el seu context comunitari i familiar; això suposa una visió global que és imprescindible per quan hem de prendre decisions en salut” explica la metgessa del grup de Salut Digital de la CAMFiC, Anna Escalé.
“Es important que els metges i metgesses de família ens formem en intel·ligència artificial perquè haurem de treballar amb ella. Cal major formació en aquest àmbit” reconeix l’Anna Escalé que també demana “compromís i implicació de l’Administració per anar incorporant aquestes eines a les consultes d’atenció primària”.