
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) edita un seguit de recomanacions per a l’atenció a la consulta de les persones trans. “El metge i metgessa de família solem rebre la primera consulta sobre identitat, potser som els primers de tots a saber-ho. Per tant, en la primera atenció és molt important que validem el relat de la persona i donem suport i recursos i no jutgem. Una primera atenció adequada tindrà un gran impacte positiu”, expliquen des del grup de Salut Sexual de la CAMFiC.
L’ abc de l’atenció trans-inclusiva
El document, de fàcil lectura i format de guia, repassa tots els passos a seguir en una consulta amb una persona trans. Per això fa recomanacions sobre com ha de ser aquesta primera acollida al centre sanitari i explica per exemple que “la imatge corporal i l´expressió de gènere no sempre ens orienten sobre la identitat d’algunes persones. El nom, el sexe i el número de TSI en aquestes situacions poden ser no concordants amb la seva identitat sentida. Això pot condicionar que rebin un tracte no adequat i discriminatori”.
Les recomanacions en aquest sentit son, entre d’altres: “anomenar sempre pels cognoms, en cas de no coincidència de la imatge i expressió de gènere i les dades de nom i sexe a la història clínica, preguntar quin nom i gènere l’identifica i adreçar-s’hi d’acord a la identitat sentida. Si es tracta d’una persona no binària, utilitzar llenguatge neutre, sense gènere. Oferir, si és possible, un espai confidencial per fer l’acollida i donar informació sobre on fer el canvi de nom de la Targeta Sanitària.”
El document també explica com hauria de ser l’atenció sanitària inclusiva a la consulta donant també recomanacions del tipus: escoltar les necessitats, no pressuposar-les, fer sempre preguntes obertes sense pressuposar ni el gènere de la persona ni la seva orientació sexual, etc. De fet, expliquen que “en la majoria de consultes mèdiques, ser trans no canvia res, en cas de símptomes genitals, fes el mateix que faries si no fos trans, en funció de l’òrgan a tractar”.
Finalment, s’analitza com fer l’atenció a una consulta sobre identitat, explicant que cal validar el relat sense jutjar, preguntar quines necessitats té en aquest moment i explorar quins suports de l’entorn socioafectiu té el/la pacient.
Finalment, la guia dona pautes sobre: els preparats i les pautes hormonals, el seguiment analítics, les modificacions quirúrgiques (amb informació sobre quines son finançades i quines no) i quins serveis de trànsit hi ha a Catalunya i cm derivar-hi persones.
APUNTS CAMFIC
APUNTS CAMFiC és una nova publicació CAMFiC amb material d’ajuda a la consulta en format més breu, com és el cas d’aquesta Guia Trans, de només 12 pàgines, per diferenciar-se del format llibre.
Consulteu el document
https://issuu.com/camfic/docs/la_salut_de_les_persones_trans_a_l_atencio_prima_ri